Kuinka kadotat unen tehokkaasti?

...ja kuinka sen sijaan voit parantaa untasi?

10 parasta tapaa sabotoida omaa unta ja aiheuttaa itselleen unettomuutta


  1. Muuntele nukkumisaikojasi: Mene nukkumaan miten sattuu ja milloin vain. Vaihtele nukkumisrytmiäsi satunnaisesti ja nuku välillä pidempään ja välillä lyhyesti. Mitä erikoisempiin aikoihin menet nukkumaan, sen todennäköisemmin et saa unta.
  2. Muistele muiden ja omia virheitäsi viime viikolta ja mieti mitä kaikkea pahaa voikaan sattua ja ole hyvin huolissasi. Tunne kuinka ahdistut ja pyörit sängyssäsi levottomana. Stressaamalla kaikesta et saa unen päästä kiinni ja heräilet hermostuneena.
  3. Harjoita hikiliikuntaa vähän ennen nukkumaanmenoa ja painu sänkyyn peseytymättä. Liikunta nostaa kehon lämpötilaa, sydämen sykettä ja verenpainetta, kun unisena ja unessa ne laskevat. Likainen ja tukala olo karkottaa kunnon lepoa tehokkaasti.
  4. Pysy aktiivisena nukkumaanmenoon saakka. Tuijota televisiosta toimintaelokuvaa, käytä älylaitteita, pelaa pelejä ja selaa keskustelupalstoja. Työnteko tietokoneella iltamyöhään on myös tehokas tapa. Näin pidät aivosi aktiivisina ja unen loitolla.
  5. Nuku vähemmän kun olet kiireinen. Se sotkee unirytmiäsi. Näin olet enemmän hereillä tekemässä Tärkeitä asioita huonommin ja kehosi pysyy väsyneenä, mutta ylivirittyneenä.
  6. Juo stimuloivia juomia viimeiseksi illalla. Coca-colaa, kahvia, alkoholia on hyvä nauttia, jotta unesta tulee huonoa ja hataraa.
  7. Täytä makuuhuoneesi erilaisilla toiminnoilla. Käytä sitä työhuoneena, lasten leikkipaikkana, television katseluun, pyykkihuoneena, mitä ikinä keksit. Tällä keinolla et koskaan tiedä miksi saavuit huoneeseen ja olisiko jotain tekemistä, eikä uni pääse yllättämään niin helposti.
  8. Ota pitkät päiväunet tai torkahda tunniksi-pariksi sohvalle illalla, jotta yöunesi eivät riitä koko yöksi. 
  9. Älä käytä verhoja. Ikkunasta paistava kuu tai katuvalo pitää sinut mukavasti hereillä. Voit myös ajatella kuinka joku kurkistelee ikkunasta sisään. Se saa sinut pysymään valppaana.
  10. Syö valtava ateria myöhään illalla. Näin vatsasi pääsee tekemään ruuansulatustyötään silloin, kun sinun pitäisi nukkua.
  11. Maata valveilla suden hetkellä eli yöllä klo 03-05 sängyssä ja koko ajan harmittaa, kun uni ei tule uudelleen.


TAI sitten voit


  1. Mennä nukkumaan aina oman aikaikkunasi aikaan, siis silloin kun haukotuttaa ja tuntuu hyvällä tavalla raskaalta ja uneliaalta. 
  2. Opetella hallitsemaan stressiä ja huolenaiheita. Pitää vaikka huolipäiväkirjaa, jotteivat murheet tule sänkyysi mukaan. Tietoisesti ravistaa turhat ajatukset pois.
  3. Harrastaa liikuntaa ja ulkoilua päiväsaikaan tai alkuillasta, siis reilusti ennen nukkumaanmenoa. Peseytyä ennen sänkyyn kömpimistä.
  4. Laskeutua illan lempeään ja rentoon oloon sulkemalla digitaaliset vempeleet ajoissa ja nautiskella perheen, puolison tai hyvän kirjan seurasta ihan rauhallisesti.
  5. Pitää kunnon yöunet aina ensisijaisen tärkeinä, myös kiireessä. Varata riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle.
  6. Nauttia lämmin ja lempeä juoma illalla, kuten rauhoittava (ja kofeiiniton, mikäli olet herkkä kofeiinille) tee tai kaakao. Ehkä lasillinen omatekoista mehua on sinulle juuri oikea iltajuoma.
  7. Luo makuuhuoneestasi nukkumisen paratiisi, levollinen ja rauhallinen tila lepoa varten.
  8. Päiväunet maistuvat hyvälle, jos niihin on mahdollisuus. Pidä kuitenkin torkut torkkuina, älä liioittele. Älä torku enää illalla, jotta normaali unirytmisi säilyy.
  9. Hanki pimentävät verhot, huolehdi sopivasta lämpötilasta ja pyri hiljentämään huone. 
  10. Syö kevyt ja herkullinen iltapala ainakin puoli tuntia - tunti ennen nukkumaan menoa. Nautiskele ja juo lasillinen vettä. Ehkä voit ottaa vettä myös yöpöydälle, jotta voit hörpätä tilkan jopa yöllä tarpeen mukaan.
  11. Ymmärtää, miksi suden hetki klo 03-05 öisin on varoitusvalo. Se on aikojen alusta saakka ollut vaarallisin hetki. Ja se on masennuksen, ahdistuksen ja ylivireyden yleinen oire. Nykyihmisen elämässä mikään ei uhkaa yöllä, paitsi omat mielikuvat, huolet ja voimattomuus. Se on signaali, jota tulisi kuunnella ja korjata oman elämän vauhtia, suuntaa tai mielekkyyttä ja etsiä elämälle parempaa. Ja antaa itselle lempeyttä ymmärtämällä suden hetken olevan oikeasti kompassi tai merkkivalo.
  12. Hyödyntää erilaisia meditaatio- ja rentoutusäänitteitä mielen rauhoittamiseen ja helppoon unensaantiin.
  13. Luoda itsellesi oma rituaali iltoihin, joiden avulla valmistaudut nukkumaan ja saavutat hyvän unen.


Eräs suurimpia ihmisen kokemia kipuja on munuaiskivet. Niiden välttäminen on hyvin helppoa: juo 2-3 litraa vettä päivittäin. Mutta tuleeko niin tehtyä?

Niin helppo ja yksinkertainen tehtävä, jonka jokainen varmasti osaa ja pystyy. Meillä Suomessa tulee jopa juomakelpoista vettä hanasta.

Miksi sitten noin tärkeä juttu ei vaan tule hoidettua? 

Ehkäpä siksi, ettei meillä ole rutiinia tai rituaalia sitä varten. Että emme ole ottaneet aikaa miettiä, milloin sen kupillisen tai pullollisen juo. Montako kertaa vesilasilliseen pitää tarttua? Ja onko meillä vesipulloa, jonka saa mukavasti kulkemaan mukana?

Yksi hyvä tapa on ottaa osaa työpajaan tai verkkokurssille, jossa tehdään yhdessä toimiva suunnitelma. Sen jälkeen on paljon helpompaa ja mukavampaa noudattaa uutta tapaa ja onnistumisen mahdollisuudet triplaantuu!


Katso seuraavan ”Unihiekka”-työpajan aikataulu ja tule mukaan luomaan yhdessä Sinullekin hyvä unirituaali ♡