Narsismi on... itserakkautta. Ja tervettä narsismia voidaan pitää ihmisen tärkeimpänä positiivisena ominaisuutena. Se kertoo elämänhalusta ja hyvä itsetunto auttaa toimimaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa sekä mielihyvän löytyminen on helppoa. Itseään rakastava henkilö tuntee vahvuutensa ja heikkoutensa, eikä hänellä ole tarvetta korostaa itseään tai kykyjään eikä nujertaa toisia
Usein meillä on kuitenkin toivomisen varaa siinä, miten itseämme kohtelemme ja miten itsemme kanssa toimimme. Terve itserakkaus antaa elämälle tarkoitusta, auttaa toimimaan monenlaisissa tilanteissa ja pärjäämään yli jännittävienkin tapahtumien. Itserakkaus on perustavaa laatua oleva ominaisuus, jonka voimme kadottaa elämän tuulissa ja kaivatessamme rakkautta ulkopuolelta.
Narsismin eli itserakkauden puutetta voidaan kuitenkin hoitaa terapiassa, jossa käsitellään muun muassa empatian, hyväksymisen ja välittämisen kokemuksia.
Narsismi terveenä ominaisuutena tarkoittaa mielikuvia ja käsityksiä, joita ihmisellä on itsestään. Terve narsismi eli itserakkaus on ihmisenä olemisen tärkeä ominaisuus ja yhä tärkeämpi nykyään.
Mutta!
Tämä on hyvä erottaa sairaasta narsistisesta käytöksestä. Sairaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivällä henkilöllä on laaja-alaisia suuruuskuvitelmia joko mielikuvien tai käytöksen tasolla, hän vaatii ihailua ja häneltä puuttuu kyky empatiaan. Hänen ihmissuhteensa häiriytyvät empatian puutteesta, kateudesta ja ylimielisyydestä. Mikäli olet tekemisissä sairaan narsistin kanssa, ota oma itsesi tärkeimmäksi ja pelastaudu. Löydät apua mm. https://www.narsistienuhrientuki.fi/tukea-uhrille/ tai Väestöliiton kautta.
Narsisti-sana juontuu Narkissoksesta, joka on kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvä komea nuorukainen. Ennustuksen mukaan Narkissos ei eläisi vanhaksi, jos näkisi oman kuvansa. Sattumalta metsästysretkellä Narkissos näki kuvansa lähteestä ja rakastui kuvaansa, mutta kuva ei antanut hänelle vastarakkautta. Lopulta nuorukainen nääntyi lähteelle. Häntä etsimään tulleet löysivät lähteen reunalta kauniin kukan, valkonarsissin. (Wikipedia)
Narsismin erottaa terveestä itserakkaudesta yleensä se, että sairas narsisti tarvitsee ulkopuolisen kokijan omaan kokemukseensa, narsisti toimii egonsa kautta ja vaatii egolleen hyväksyntää ja rakkautta monesti hyvin moninaisin ja satuttavin keinoin. Usein se tarkoittaa manipulointia, ikävää käytöstä ja riippuvuutta. Narsisti tarvitsee hyväksikäytettävän uhrin. Narsistisen persoonallisuuden minuus ei riitä, jonka vuoksi hänen on etsittävä ulkopuolinen uhri, joka pönkittää loputonta tarvetta. Sairaan narsistinen ihminen imee kuiviin sen, joka sen verkkoon osuu.
Sen sijaan omaa itseään terveesti rakastava ihminen on empaattinen ja iloinen, hän kykenee toimimaan rakentavasti, hänestä huokuu tyytyväisyys ja hän osaa käsitellä tapahtumia ja tunteita, joita elämä tarjoilee. Terve narsismi osaa nauttia ja olla iloinen, se onnistuu pitämään yllä positiivisen asenteen ja itsetunnon vaikeinakin aikoina.
Itsetuntoon sisältyy voimakkaasti myös henkiset rajat. Se, joka kykenee määrittelemään omat rajansa ja omat halunsa, on vapaa toimimaan tässä maailmassa. Mikäli oma itsetunto tai -luottamus ei riitä siihen, että on rakastettava ja hyvä tyyppi ihan itsenään, joutuu taistelemaan paikastaan joko alentamalla itseään tai ylentämällä omia ominaisuuksiaan, jolloin ajautuu valehtelemaan.
Näillä tiedoin, analysoidaanko hieman erästä julkimoa? Tässä tapauksessa Cheekiä.
Mitä mieltä olet hänestä? Oletko mitään mieltä? Todennäköisesti sinulla on mielikuva siitä, millainen persoona hän on. Hyvä tai huono. Cheek osaa herättää tunteita.
No, meillä ei ole mitään mahdollisuutta käsitellä yksityishenkilöä nimeltään Jare Tiihonen. Me emme tunne häntä. Mutta julkisuuden persoona Cheek on heijaste hänestä, mutta oma yksikkönsä. Julkisuus luo haasteita ja kukaan ei ole se, mikä ulospäin näkyy. Mutta voimme käsitellä käsitettä, julkisuuden henkilöä nimeltään Cheek.
Katso ensin tämä Youtube-video:
Ja sitten. Mietitään, onko se totta vai tarua.
On tuossa videossa ainakin käytetty kaikki luksuksen ja menestyksen kliseet shamppanjasta ja upeista autoista kauniiden naisten kanssa harrastettuun seksiin ja stadionin valloituksen kautta rannalle juoksemiseen. On kellot ja kuvaajat, välkkyvät salamavalot. Koko setti.
Onko Cheekillä oikeasti noin hyvä itsetunto ja yllinkyllin tervettä narsismia, joka vie vaikka läpi harmaan kiven? Onko tuo kaikki pönkitystä sille, että olen jotain huolimatta siitä, että etten ehkä olekaan? Tai tervettä ylpeyttä vittuilla niille, jotka ovat yrittäneet painaa häntä alaspäin? Vai voisiko tuossa olla esimerkki meille liian kilteille, miten olla ylpeä itsestä ja näyttää se? "Ota mallia, ota ota mallia, tee niinku mä" Entä jos se kaikki onkin pelkkää näytelmää peitelläkseen omaa epävarmuutta? Tai entä jos se on oikeasti kutsu toteuttamaan omia unelmia?
Cheek on varmasti kuullut enemmän kritiikkiä kuin me voimme kuvitellakaan, mutta missä kulkee se totuus tai edes sen siemen? Me emme voi tietää, mutta ei meidän tarvitsekaan. Meidän pitää huomata oman itsemme käsitys siitä, mitä on menestys, mitä on itserakkaus ja mikä on jo yli rajojen. Ja tietää, miltä se tuntuu. Minkä uskomme mahdolliseksi ja mikä on muiden mielipide. Cheek ei kuunnellut pahoja puheita ja saavutti stadioninsa. Onko siitä meille ohjenuoraksi?
Miten sinä koet "Kuka muu muka"-kappaleen ja siihen liittyvän videon? Saatko siitä virtaa ja innostusta vai koetko sen yliampuvaksi ja narsistiseksi häiriöksi?
Siispä osaatko Sinä rakastaa itseäsi? Oletko toisten peili vai oma itsesi? Miltä tuntuu sanoa itselle "Minä rakastan Minua"? Onko itsetuntosi kolhittu? Petätkö itseäsi, oletko itse itsellesi luottamuksen arvoinen? Oletko kenties aivan eri tyyppi julkisesti kuin kotona, lähimpien kanssa? Jaksatko esittää rooleja?
Ota osaa kurssille "Supernaisen 4 avainta itsetuntoon" ja opi muistamaan kuka olet, mistä iloitset ja miten vahvistat suhdetta itseesi ilman ulkopuolista pönkitystä. Saat rajattomasti rakkautta itseltäsi, kunhan ymmärrät kuinka upea olet!